Er op uit

Het noorden van de Champagne Ardennes is prachtig uitgestrekt, met zijn zalige weiden en heuvels vol maretakken en ooievaars. Elke periode heeft zijn troeven, de diversiteit van de seizoenen betovert je met een gevarieerd kleurenpalet. Vanuit de woning kan je ook perfect op uitstap. Hier vind je alvast een greep uit het aanbod.

Placeholder

Rocroi, vestingstad in stervorm

Het zestiende eeuwse Rocroi (op 10km) ziet er vanuit de lucht uit als een tienpuntige ster met een paradeveld in de kern. De omwallingen zijn bewaard gebleven. Tijd voor een korte historische rondwandeling op en onder de wallen. Je vindt er tevens een klein museum en op het centrale plein kan je eindigen op een terrasje.


Placeholder

Snuisteren op de rommelmarkt

Als verdwaalde toerist vind je bij verrassing al eens een typisch Frans dorpscafeetje of kom je terecht op een gezellig volks rommelmarktje, waar je lokale streekproducten kan proeven (bv.tarte aux maroilles / tarte sucré / croûte aux pommes,…) of de slag van je leven kan slaan. Vraag eventueel vooraf de agenda van de brocantes op.


Placeholder

Route de fortification

De ‘route des fortifications’ leidt je langs kleine versterkte kerken en dorpskernen. De weidse uitzichten zijn een constante metgezel tijdens je gemotoriseerd uitstapje. Getrainde fietsers kunnen ook dit glooiende landschap trappend ervaren.


Placeholder

Het dal van de Sormonne

In Montcornet vind je een oude middeleeuwse burcht, elk kind waant zich hier een echte ridder. Van op de torens heb je een prachtig zicht op het dal van de Sormonne. Rij je iets verder, naar Sedan (40km), ontdek je de oudste en grootste burcht van Europa, de moeite waard om er een dagtrip van te maken.


Placeholder

Domaine de la Motte

Aan het meer in Signy-le-Petit (9 km), gemakkelijk bereikbaar met de fiets, kan je zwemmen en waterfietsen (elke middag bewaakt in de zomer). Van hieruit maak je ook mooie boswandelingen. Een heerlijke ijscoupe op de plaatselijke camping verfrist je zwoele zomerdag.


Placeholder

Lac ‘Les Vieilles Forges’

Aan het veel grotere lac ‘Les Vieilles Forges’ in Les Mazures (op 20km) kan je terecht voor waterrecreatie en hengelsport of kan je lekker zonnebaden aan de zandstranden. Je ontdekt er heel wat activiteiten voor kinderen en jongeren (parc acrobatique). In een ijskoude winter breng je natuurlijk je ijsschaatsen mee.


Placeholder

Charleville Mézières

Op 25 km vind je de hoofdstad van het marionettentheater. De winkelstraten komen uit op de ‘place Ducale’ dat overeenkomsten vertoont met de Place des Vosges in Parijs. Rimbaud en Verlaine zijn in deze stad nooit ver weg. Het vernieuwde Rimbaud museum brengt een boeiend levensverhaal van deze jong overleden dichter, maar doorheen de stad vind je nog heel wat andere herinneringen aan Arthur Rimbauds poëzie, leven en invloed. Het tweejaarlijks marionettenfestival in september lokt duizenden bezoekers. Je kan ook een langsheen de Maas wandeling maken rond de stad.


Placeholder

Reims & Champagne

De stad Reims is eveneens een daguitstap waard (op 90 km). Het is ietsje verder rijden, zuidwaarts, maar de champagne lonkt. De stad is helemaal opgefrist, wat opvalt zijn de lichte kleuren en het zonnige karakter van de huizen. Hier kan je zalig genieten van de lekkere Franse keuken. Vergeet er niet de sublieme kathedraal of 1 van de grote champagnehuizen te bezoeken.


Placeholder

Picknicken na een wandeling

Je kan starten vanuit de woning: achter de oude, vervallen industriële fabrieken vind je paadjes die je zo het bos in leiden. Of je parkeert je auto in één of ander nabijgelegen dorpje en start een urenlange wandeling langs rustige landbouwwegen met prachtige vergezichten.


Luieren in de tuin

Badend in het zweet van de serre drijf je naar de machtige plataan, er is altijd tijd voor jeux de boules of een ricard met warme vrienden. Buitenleven op z’n best. Lange nachten onder miljoenen sterren. Of je kan gezellig binnen vertoeven bij een glas wijn en competitie sjoelbakken. De rustzoeker kan uren lezen onder de plataan of bij de brandende haard.


Davy & Liesbeth Nijs- Wyseur
2, Rue de la liberté, 08260 Auvillers Les Forges

+32 (0)494 888931 info@monidee.org